lauantai 2. syyskuuta 2017

Muistiyhdistyksen mukana vierailulla Kuralan Kylämäessä 30.8.2017.



Kuralan Kylämäki on Turun kaupungin omistama museo- ja kulttuurivirkisysalue, jossa ylläpidetään 1940-1950 -lukujen mukaista maalaismiljöötä rakennuksineen, puutarhoineen, niittyineen ja peltoineen.


Kuralan Kylämäki sisältää neljä maatilaa - Iso-Rasi, Vähä-Rasi, Iso-Kohmo ja Vähä-Kohmo sekä niiden 26 rakennusta, Alue on suojeltu muinaismuistolailla vuonna 1980 ja rakennukset asemakaavalla 1984. Kylämäessä ylläpidetään niitä kädentaitoja, jotka ovat muokanneet kylän nykyisen perinnemaiseman. Oppaamme kertoi, että osana Turkua alue kaavoitettiin 1952 ja asemakaavalla kerrostaloalueeksi 1959. Tuolloin maatalouden kehittäminen alueella pysähtyi ja suvut myivät tilansa 1960-1970 -lukujen kuluessa.


Alueella tehtiin arkeologisia kaivauksia 1970-luvun puolivälissä. Niiden jälkeen koko mäki julistettiin muinaisjäännöskohteeksi ja suojeltiin.
Kävimme tutustumassa paikkaan oppaan johdolla. Kuljimme alueella ja poikkesimme eri rakennuksiin tutustumaan.


Lopulta ahtauduimme alakoululaisten pulpetteihin kuuntelemaan mm.mitä ja miten koululaiset ruokailivat silloin 1950-luvulla. Omasta kouluajastani muistan, että pulpetissa oli kotoa viety - usein omatekoinen - ruokaliina, joka levitettiin pulpetille sen kantta suojaamaan. Kotoa tuotiin eväsleivät ja maitopullo. Ruoka tuotiin keskuskeittiöltä suurissa tonkissa, joista opettaja jakoi oppilaille annoksen. (Ensimmäiset luokkani kävin Heinolan Keskuskansakoulussa, jonka aloitin 6-vuotiaana 1951.) Sitten oppaamme sanoi "leikkivänsä hetken opettajaa ja lukevansa meille pienen tarinan". Hän otti kirjahyllystä kirjan, josta luki herttaisen tarinan emännästä, joka säilöi aurinkoisen ihanan kesäpäivän tuoksuineen tynnyriin, ottaakseen sen sitten esille, kun talven pakkaset paukkuisivat ja ehkä mielikin olisi maassa...


Päivän Kylämäessä lopetimme nauttimalla kahvikupilisen leivonnaisten kera paikan kahvilassa.
Kuralan Kylämäessä on tällä hetkellä vielä paikalla lampaita ja kanoja. Ne siirretään talveksi muualle ja tuodaan taas
takaisin kevään koittaessa.
Käynti oli mielenkiintoinen ja paikka tutustumisen arvoinen.
Kiitos tapahtuman järjestäjille.

ps. Tiedot olen poiminut oppaamme selostuksen lisäksi Wikipediasta.